Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Εισήγηση για την κινηματογράφηση των ανασκαφών της Αμφίπολης και την ψηφιοποίηση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αυτές τις μέρες στην Αμφίπολη υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα, μια μεγάλη προσδοκία. Μια προσδοκία που δεν αφορά μόνο το στενό πλαίσιο των συνόρων της πατρίδας μας αλλά όλο τον κόσμο, καθώς αφορά ένα κατά πάσα πιθανότητα εύρημα οικουμενικό, ενα εύρημα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη βάση του Λόφου Καστά. 

Δυστυχώς όμως, την ίδια αυτή στιγμή της μεγάλης ανακάλυψης, το νεοελληνικό κράτος μοιάζει να συνεχίζει στους βραδυκίνητους ρυθμούς του παρελθόντος, εγκλωβισμένο στις χρόνιες καχεξίες του, χωρίς να έχει προσαρμοστεί στην εποχή της πληροφορίας, της καινοτομίας, της παγκοσμιοποίησης της γνώσης και της κοινωνίας των πολυμέσων.

Έτσι, παρότι μεγάλα δίκτυα  διεθνούς φήμης εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κινηματογράφηση των ανασκαφών, τα επίσημα όργανα της Πολιτείας παραμένουν απαθή.
Προκύπτει λοιπόν σε κάθε σκεπτόμενο έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης ένα εύλογο ερώτημα.

Γιατί στερούμε τη δυνατότητα της καταγραφής με τη μορφή ντοκυμαντέρ των ανασκαφών σε διεθνώς αναγνωρισμένα δίκτυα  ; 

Άλλωστε, με μια τέτοια ενέργεια και χρήματα θα εξασφαλίζαμε για τις ανασκαφές χωρίς την επιβάρυνση των αδειών ταμείων του κράτους και πιθανόν, χορηγίες, ελαφρύνοντας από τα κοινά βάρη τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ταυτόχρονα, η αναπαραγωγή μέσω παγκοσμίως αναγνωρισμένων μέσων και δικτύων της αρχαιολογικής ανακάλυψης της Αμφίπολης, θα αποτελούσε τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας ως προς την εξωτερική της πολιτική, προβάλλοντας έγκυρα και αξιόπιστα την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

Η ίδια δε, η διαφήμιση, η προβολή του μνημείου και της περιοχής της Αμφίπολης ως τουριστικού προορισμού θα ήταν πολλαπλάσια.

Βέβαια, για να γίνουν ολα αυτά δε χρειάζονται χρήματα. Χρειάζεται μόνο ένα πράγμα.

Φαντασία στην Εξουσία.

Φαντασία που όμως, οι σημερινοί γραφειοκράτες των διορισμών και των κολλητών, δεν φαίνεται να διαθέτουν.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Προσωπικά, θεωρώ πως η Νεολαία ΠΑΣΟΚ μέσα απο τις δράσεις της, τη φυσική της θέση ως φορέας των Νέων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των προοδευτικά σκεπτόμενων νεολαίων, μέσω των εισηγήσεων της στα αρμόδια όργανα, -τον Τομέα Πολιτισμού και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- αυτή τη φαντασία καλείται να κομίσει. 
Με πλεόνασμα προτάσεων στο σημερινό έλλειμμα ιδεών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Γι' αυτό το λόγο, εισηγούμαι στο Κεντρικό Συμβούλιο, στο Γραμματέα της Νεολαίας μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να κοινοποιηθεί και να διερευνηθεί το ζήτημα της κινηματογράφησης των ανασκαφών στην περιοχή της Αμφίπολης.

Πάντα με σεβασμό στο μνημείο και υπό την επίβλεψη των αρχών και των Ελλήνων αρχαιολόγων.

Παράλληλα, όχι μόνο στην Αμφίπολη αλλά συνολικά, θα πρέπει να εργαστούμε για την ψηφιοποίηση των μουσείων μας και των αρχαιολογικών χώρων. Να φέρουμε με ένα απλό κλικ, ένα είδος "street view", εκατομμύρια ανθρώπους πιο κοντά στην Ελλάδα, πιο κοντά στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τα οφέλη για τη χώρα μας, θα ήταν πολλαπλά, σε επιπεδο οικονομικό και πολιτικό.

Το κύριο όμως όφελος από τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πάντα, η διδαχή πως, οι σύγχρονες κοινωνίες μπορούν να καινοτομούν μέσα από τον Πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

Κι αυτή η καινοτομία, η προοδευτική σκέψη, οφείλει να ειναι το νήμα που μας συνδέει με τους αρχαίους Έλληνες.


Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Μιχάλης Χρ. Κορδαλής
Μέλος ΚΣ Νεολαίας ΠΑΣΟΚ